Under, Båly, Norsko: První evropská podvodní restaurace

V nejjižním cípu Norska, konkrétně ve vesnici  Båly, tento týden otevřela první evropská podmořská restaurace Under, což v norštině může znamenat jednak „pod“, ale také „div“.

Podmořská restaurace Under, Norsko
Podmořská restaurace Under, Norsko
Under, Norsko: panoramatický výhled
Under, Norsko: panoramatický výhled
Under, Norsko: jako když se potopí loď
Under, Norsko: jako když se potopí loď

Jednolitý blok restaurace je napůl zapuštěný z břehu do oceánu a měl by se stát plnohodnotnou součástí podmořského života. Drsným přírodním podmínkám pět metrů pod hladinou u divokého norského pobřeží vzdorují metr tlusté betonové zdi s panoramatickými akrylovými okny. Hrubý vnější povrch by se měl rychle stát útočištěm mořské flóry i fauny a splynout s okolím.

Restaurace má tři úrovně, kapacitu 80 – 100 hostů a část nově vzniklého prostoru je vyhrazena i podmořským studiím. Kuchyni dostal na starost dánský šéfkuchař Nicolai Ellitsgaard Pedersen, který se soustředí především na suroviny z nejbližšího okolí.

Rezervace se přijímají na dlouhou dobu dopředu, protože sice zrovna otevřeli, ale zájem je obrovský. První volný den pro dva jsme našli 4. září, ale kdo ví, jak dlouho to vydrží. A to i přes to, že tu za večeři zaplatíte nevratných 1000 norských korun za jednu osobu při rezervaci plus dalších 2250 za jedno menu. Vždycky se ale můžete zapsat na čekací listinu a doufat.


Nejen tipy a zajímavosti, ale také osobní zážitky a recenze najdete v tištěném čtvrtletníku Travel Design.