Food

Lucie Farova
Nejlepší destinace pro gurmány
Nejlepší destinace pro gurmány
Lucie Farova

Nejlepší destinací pro gurmány, kterou jsem kdy navštívil, je Emilia Romagna.

Emilia Romagna je region na severu Itálie a pro většinu lidí žijících mimo Itálii je srdcem italské gastronomie. Samozřejmě, pokud se zeptáte Itala, kde najít nejlepší jídlo v Itálii, s největší pravděpodobností zmíní dům jeho matky nebo region, ze kterého pochází. Nicméně, právě Emilia Romagna je tím nejlepším místem pro gurmány. Ne pro svou pizzu – pizza je odjinud – ale pro starobylé gastronomické tradice a kvalitu kulinářského umění. To je zde bezkonkurenční. Velmi jsem se těšil na cestu do Emilia Romagna. Jsem velký gurmán a vybírám si destinace, které nabízejí kulinářské zážitky. Emilia Romagna překonala všechna má očekávání. Byl jsem doslova unesen.

Regionální produkty
Čím jiným začít než slavnou parmskou šunkou. Parmská šunka je pouze ta z Parmy. Překvapilo mě, jaké je Parma úžasné město. Je to staré město plné strhující atmosféry, velkolepé románské architektury, staletí umění v jeho galeriích a nádherných paláců. A pak je tu ta slavná parmská šunka. A také parmezán – tvrdý sýr, který se v italštině nazývá parmigiano. Je skvělé jít do továrny a ochutnat, jak se tento sýr vyvíjí v průběhu času. Ochutnat nejen parmigiano, ale parmigiano v různých měsících jeho zrání.

Nedaleko se nachází Modena, město, které je domovem balsamica.

Zjistil jsem, že to není balzamikový ocet. Originální produkt je balsamico, které je velmi sladké a velmi drahé. Obvykle zraje 12 až 25 let, ale existují balsamicos, které zrají i více než 50 let. Klasickým zážitkem je dát si ho na zmrzlinu nebo do salátu. Ale jen malou kapku. Je opravdu sladké, skutečně lahodné – tolik chuti v jedné kapce. Balzamikový ocet – což je produkt, na který jsem byl zvyklý, a domnívám se, že vy také – je směsí balsamico s octem. Je to tedy kousek neuvěřitelného balsamica smíchaného s octem, což je velmi levný produkt. To je to, co je k dostání po celém světě. Kvalita balzamikového octa závisí na tom, kolik balsamico je ve výrobku skutečně obsaženo.
Modena mě ohromila svou krásou a nedotčenou historií. Dlážděné cesty a středověké stavby mne úplně zaskočily. Myslel jsem, že jsem přijel kvůli jídlu, ochutnat balsamico, a najednou jsem se ocitl ve slavném městě ze 14. století, které nabízelo mnohem víc než jen skvělé jídlo.

Navštívil jsem Parmu a Modenu na jednodenním výletu z Bologny, která je hlavním městem regionu. Ale určitě bych vám doporučil zůstat přes noc, protože když jsem tam byl, uvědomil jsem si, že bych raději zpomalil a strávil v každém městě alespoň 24 hodin. Jsou to místa klidu, která stojí za to navštívit, a určitě ne jen kvůli černému zlatu, jak se balsamicu také říká.

Chtěl jsem ale do Bologni, kvůli její gastronomické reputaci. A proto jsem si předem naplánoval každé jídlo. Cítil jsem, že když mám jen čtyři dny, nemohu promarnit jediný chod průměrným jídlem. Naštěstí by to nebylo ani možné. Téměř každá restaurace, kavárna, vše v Bologni, co má co dočinění s jídlem, je vynikající.

Originál Bolognese
Jedno z mých oblíbených jídel bylo v místní restauraci, kde nedělají žádné rezervace a musíte si vystát frontu. Je to společné posezení – 20 lidí kolem jednoho stolu, dostanete přidělené místo a sedíte společně s dalšími hosty. Nabídka je neuvěřitelně jednoduchá. Podávali slavné boloňské těstoviny tagliatelle al ragu. Al ragu je omáčka z mletého masa a rajčatové omáčky, známá po celém světě jako bolognese. V Bologni to nikdy nejsou špagety s čím se omáčka podává, ale tagliatelle – široké ploché těstoviny. Tagliatelle al ragu zde stojí kolem šesti eur, atmosféra je tu skvělá a jídlo podávají s lahví vína – také za šest eur. Je to místo pro pracující třídu, založené na kvalitě tohoto jednoho jídla.

Další den jsem navštívil klasickou trattorii. A musím říci, že pokud se chcete najíst v jedné z boloňských restaurací, musíte si udělat rezervaci – ve městě jsou stovky možná tisíce restaurací, ale lidé tu jídlo milují a neustále se stravují. Potřebujete znát někoho, kdo vám může zajistit rezervaci ve více zastrčených restauracích. Já měl to štěstí, že majitel místa, kde jsem pobýval, mi některá místa doporučil. Vlastně změnil můj jídelní itinerář. Našel jsem si některá místa online, ale on navrhl, abych místo toho zkusil jiná, která byla lepší a měla stejné ceny.

Trattorie v Bologni
Klasické jídlo v trattorii vypadá následovně. Nejprve si dáte těstoviny. Může to být tagliatelle al ragu nebo jiný druh těstovin. Druhý chod jsou uzeniny – parmská šunka, balsamico, sýr. Nejprve tedy sníte teplé jídlo – je to vymyšleno tak, abyste se nejprve nasytili, pak seděli kolem stolu a hodinu, dvě hodiny „zobali“ šunku a sýry, pili víno a pak ještě více vína… Vše pak zakončíte dezertem. Klasické dezerty jsou například rýžový dort s mandlemi a sušenky amaretto, jahody a zmrzlina s balzamikem a mascarpone, nebo jen hustý čokoládový dort s mandlemi a kávou.
Je po jídle a já dostávám sklenku likéru a espresso – na účet podniku. Nic z toho není nijak zvláštní. Není to příliš kreativní kuchyně a nezíská michelinské hvězdy, ale kvalita byla ohromující. Vypadá to jednoduše, ale bylo to jako z jiného světa. Od doby, co jsem tam byl, mám problém jíst těstoviny. V restauracích už si těstoviny neobjednávám vůbec, protože vím, že se nemohou rovnat tomu, co jsem zažil v Bologni.

A opět, přijel jsem do Bologni kvůli jídlu a našel jsem neuvěřitelně rozmanité středověké město. Románská věž, vedle ní gotická o něco vyšší, přes náměstí další ještě vyšší. Procházel jsem se pod oblouky a po dlážděných cestách – živý, dýchající kousek historie.

Zjistil jsem, že je to jídlo a gastronomie, co spojuje město i region dohromady. Strávil jsem zde čtyři dny. Pokud máte rádi jídlo, tak vám doporučuji přijet alespoň na čtyři roky. Ale i v případě, že se o jídlo zajímáte jen okrajově, rozhodně si ho zařaďte do svého italského itineráře. Emilia Romagna je region s historií, kulturou, uměním a spoustou vzrušujících věcí – zdaleka není tak populární jako Toskánsko, Řím nebo Benátky. Není to nijak neznámá oblast, ale rozhodně není tak přeplněná jako slavnější destinace v Itálii. A samozřejmě je tu úžasné jídlo.

Autor Stephen Bailey. Editovala Beatrice Becker.

Podobné články

Intimní gastronomický zážitek v Beratu
Památka ve stylu Art Deco, zbrusu nový hotel Pendry Chicago
Borgo Santo Pietro, butiková rezidence toskánských snů
Zvolte měnu
CZK Česká koruna
EUR Euro
Top