Mil, Cuzco: Chcete se najíst jako incký král?

Mil, Moray, Cuzco, Peru
Mil, Moray, Cuzco, Peru: to vlevo na zdi není obraz, ale výhled

Je to něco mezi gurmánskou restaurací a výzkumným centrem. Leží  v 3568 metrech nadmořské výšky 53 kilometrů severovýchodně od peruánského města Cuzca a jen půl kilometru od pozůstatků starobylých inckých teras Moray, jejichž původní účel je nejasný.

Naopak účel restaurace Mil je jasný: nakrmit labužníky jen z toho, co vzejde v extrémních přírodních podmínkách skoro čtyři kilometry nad mořem, a zároveň se přitom dobrat toho, jak asi jedli původní civilizace v tomto místě. Pochopitelně se tím myslí spíš ty nejvyšší než nižší vrstvy.

Restaurace Mil vznikla z popudu peruánského šéfkuchaře Virgilia Martíneze, který je ve svém oboru globální hvězdou. V Limě mu patří restaurace Central, aktuálně pátá nejlepší na žebříčku 50 nejlepších restaurací světa. Zatímco Central zkoumá možnosti různých ekosystémů od úpatí až po vrcholy peruánských hor, Mil se soustředí výhradně na nejvyšší sféry.

„Můžete u nás zůstat celý den,“ říká Martínez. „Meditovat nebo s námi sklízet, jak se vám bude chtít.“ Tým restaurace jednak vlastní asi dva hektary pozemků v okolí, zároveň ale také blízce spolupracuje s místním obyvatelstvem. Přitom zkoumá i co nového by se tu dalo pěstovat. Místní je tu dokonce i sůl.

„Soustředíme se hlavně na zeleninu, různé hlízy a obilí. Proteiny moc nečekejte, maximálně nějakou tu lamu,“ vysvětluje Martínez. „Ke každému chodu podáváme nápoj z nějakého místního extraktu včetně vlastní kávy nebo piva. Mil není jen restaurace, ale taky laboratoře, která zkoumá peruánskou kulturu.“

Součástí konceptu je samozřejmě i umístění s patřičnými výhledy.

Šťastnou cestu a dobrou chuť!

Mil, Moray, Cuzco: nejčastější suroviny jsou zelenina, hlízy a obilí
Mil, Moray, Cuzco: nejčastější suroviny jsou zelenina, hlízy a obilí
Mil, Moray, Cuzco: najde se ale i kus masa
Mil, Moray, Cuzco: najde se ale i kus masa

Tip travel designéra Exclusive Tours.


Chcete víc než jen novinky? Nedávno vyšlo nové číslo čtvrtletníku Travel Design.