Kráska a zvíře v Coimbře, portugalské lahůdky a Four Seasons Lisabon

Pohled na Lisabon
Lisabon

Dlouho jsem se chystala vyrazit do Portugalska, což není nic zvláštního. Poslední dobou to slýchám ze všech stran, především Porto je teď v módě. Takže když se do nejzápadnější země Evropy můj dlouholetý kamarád Marek nadobro odstěhoval, nezbylo nic jiného než sbalit batoh a vyrazit ho zkontrolovat. Vybral si pro život poklidné město Coimbra, nacházející se mezi Lisabonem a Portem. Rozhodovala jsem se, zda si letenky koupit do Porta nebo do Lisabonu a na Markovo doporučení jsem zvolila Lisabon. Řekla jsem si, že když letím jen na 6 dní, strávím je pouze v Coimbře a Lisabonu a udělala jsem dobře, jelikož v obou městech je spousta míst, která stojí za to vidět a spousta restaurací a kaváren, které stojí za to navštívit!

Ačkoliv první tři dny bylo opravdu chladno (odlétala jsem z Prahy ze slunných 25 stupňů do zakaboněné 12 stupňové větrné krajiny), pak se počasí uvolilo udělat mi radost 🙂 Rychlovlakem z Lisabonu do Coimbry je to cobydup, po cestě jsem se kochala z okýnka a ani jsem nepostřehla, že jedeme přes 200 km/h. Můj kamarád Marek mne čekal na nádraží a vyrazilo mi dech, že měl snad o 10 kilo méně než loni v srpnu, když se stěhoval. Během cesty k němu domů mi došlo proč. Coimbřané jsou v podstatě horské kozy, jelikož neustále zdolávají kopcovitý terén. Výborné místo pro ty, co chtějí vytvarovat nohy a zadek a něco shodit. Coimbra i Lisabon jsou města strmých kopců!

Univerzita Coimbra
Univerzita v Coimbře

Vzhledem k počasí nemám hezké fotky, ale o tuto se podělit musím. Je na ní jedna z nejimpozantnějších budov ve městě a natáčela se zde nová Kráska a zvíře. Samozřejmě ji naleznete na kopci a z ochozů univerzity se naskýtá krásný výhled na řeku a město.

S Markem jsme si k večeři uvařili krevety na víně s chilli a krevetové tacos s pomerančovou kůrou, vypili jsme asi hektolitr vína a hráli karty. Během večera mi stačil dát několik tipů na restaurace v Lisabonu. Samozřejmě jen na ty, kde vaří mořské plody – jsem zatížená především na chobotnice a kalamáry.

Cesta zpět do Lisabonu opět utekla jako nic a jakmile jsem se ubytovala, vyrazila jsem do kopců hledat nějakou hezkou restauraci. Našla jsem krásný sklepní bar, kde jsem poprvé ochutnala vino verde – zelené víno. Je v podstatě stejné jako bílé, ale lehčí, má míň procent alkoholu a k těm mým mořským plodům je to perfektní parťák.

Do Lisabonu jsem se těšila nejen na restaurace, ale i na hotel. Měla jsem zabookovaný Deluxe pokoj ve Four Seasons The Ritz, který leží jak jinak než na kopci. Z pokoje byl tím pádem nádherný výhled a co víc – v posledním patře hotelu je fitko s běžeckou dráhou místo terasy. Naprostá bomba!

Four Seasons je samozřejmě špičkou mezi pětihvězdičkovými hotely, každopádně víkendový brunch je vyhlášený jako ten nejlepší, co v Lisabonu můžete dostat. Doporučuji tam zajít i pokud budete ubytovaní v jiném hotelu, stojí to za to!

Four Seasons snídaně

Sales manažerka hotelu Valentina mi doporučila podívat se do čtvrti Graca. Přelézt všechny ty kopce bylo super kardio, ale doporučuji všem objevovatelům! Ty uzounké uličky, usměvaví lidé, malé obchůdky a barvy, naladí vás to pozitivně na dlouhou dobu, věřte mi.

Na další fotografii je večeře z naprosto přeplněné restaurace Cascais Remo v Lisabonu. Atmosféra a především přístup nás dostaly. Vůbec nám nevadil kontrast oproti Four Seasons. Ačkoliv byly stolečky maličké, jídlo i pití bylo skvělé a ceny byly přímo úsměvné. Usmívali jsme se při odchodu stejně jako pan majitel 🙂