Frantzén, Stockholm: Nové hvězdy Michelinu ve Skandinávii

Frantzén, Stockholm
Frantzén, Stockholm

Michelinský průvodce po severských zemích oznámil minulý týden na slavnostním večeru v Kodani nové přírůstky ve Skandinávii. Největší slávu posbírala restaurace Frantzén, která se stala prvním tříhvězdičkovým podnikem ve Stockholmu. A aby bylo jasno, ty tři hvězdy si vysloužila v podstatě najednou. Aspoň částečně. Jak se dají získat tři hvězdy najednou částečně? Následovně:

V roce 2016 Björn Frantzén svou původní stockholmskou restauraci Frantzén se dvěma michelinskými hvězdami zavřel. Měl chuť zkusit něco nového, ambicióznějšího a potřeboval k tomu větší prostor. Rozhodl se ve své kuchyni spojit skandinávskou tradici s japonskou inspirací. „Pořád vařím ze severských surovin, oslovila mě ale japonská filosofie omakase,“ vysvětlil nedávno v jednom rozhovoru. „Podle mě poslední dobou západní kuchaři hledí víc k Japonsku než k Francii, protože takhle se prostě dnes jí.“ Zároveň v nové restauraci chtěl mít možnost vařit na otevřeném ohni.

Výsledkem je podnik ve třech úrovních pro maximálně 23 lidí v budově z 19. století v centru Stockholmu, který otevřel v září 2017. Netrvalo ani půl roku a dostal od Michelinu rovnou tři hvězdy.

Další tříhvězdičkové podniky ve Skandinávii zůstávají Geranium v Kodani a Maaemo v Oslu.

Frantzén, Stockholm
Frantzén, Stockholm
Frantzén, Stockholm
Frantzén, Stockholm

Chcete víc než novinky? Právě vychází nové číslo čtvrtletníku Travel Design.