10 nejlepších restaurací světa pro rok 2018

Na světě je nový žebříček vlivné gurmánské organizace The World`s 50 Best Restaurants. O jejím výběru se dá nekonečně dlouho diskutovat, což také mnozí činí, na jejím vlivu to však nic nemění (možná dokonce právě naopak), a tak jsou její žebříčky pořád sledované a důležité. V tom nejnovějším pro rok 2018 se nám líbí, že v první desítce zůstává loňská jednička Eleven Madison Park, o jejíž návštěvě podávají zprávu Miroslav Motejlek s Petrem Skočdopolem v letním čísle Travel Designu.

Osteria Francescana, Modena, Itálie
Osteria Francescana, Modena, Itálie

1. Osteria Francescana, Modena, Itálie

Dvanáct stolů v centru Modeny a místní rodák Massimo Bottura v roli majitele a šéfkuchaře. Sám o sobě tvrdí, že vyrůstal u kuchyňského stolu své babičky a tam také cítí kořeny své práce. Inspirovat se naopak nechává všude možně – hudbou, uměním, pomalým jídlem i rychlými auty. Jeho snahou je zachytit záblesk ve tmě, protože ten se objeví jen jednou.

2. El Celler de Can Roca, Girona, Španělsko

Slavný projekt tří bratří Rocových se už v tomto žebříčku dvakrát umístil na prvním místě a v popředí se drží stále. Původní malá hospůdka se také za tu dobu čtyřikrát rozrostla.

3. Mirazur, Menton, Francie

Na jihu Francie nad mořem na úpatí hor co by kamenem dohodil od italských hranic v rotundě z třicátých let leží restaurace s asi nejlepším výhledem v první desítce. Rozkládá se ve třech úrovních a obklopuje ji bujná vegetace, zahrady s bylinami i sady s ovocem – nevyčerpatelný zdroj inspirace Maura Colagreca.

Mirazur, Menton, Francie
Mirazur, Menton, Francie

4. Eleven Madison Park, New York

Krátce poté, co loni získala první místo v žebříčku, restaurace zavřela, aby se celá proměnila. Víc o tom, jak to tam dnes vypadá (přesněji – jak to tam vypadalo na jaře) a co můžete čekat najdete v reprtáži Petra Skočdopoleho a Miroslava Motejlka v letním čísle Travel Designu.

5. Gaggan, Bangkok, Thajsko

Stabilní číslo jedna mezi asijskými restauracemi za poslední čtyři roky. Gaggan Anand tu s oblibou podává degustační menu o 25 chodech, z nichž mnohé se jedí rukama. Nicéně v roce 2020 plánuje restauraci zavřít a otevřít si místo ní malý, nenápadný podnik v japonské  Fukuoce. with fellow Asia’s 50 Best Restaurants chef Takeshi ‘Goh’ Fukuyama of La Maison de la Nature Goh.

6. Central, Lima, Peru

Gurmánský chrám všeho peruánského a rodinný podnik Virgilia Martíneze a jeho ženy Píi León. Společně také cestují po celé zemi od vrcholků hor po mořské břehy a na svých toulkách sbírají jak suroviny, tak inspiraci.

7. Maido, Lima, Peru

Nejlepší restaurace latinské Ameriky pro rok 2017. Degustační menu Mitsuharua „Míši“ Tsumury je exkurzí po chutích, které se rodí ze setkání Peru s Japonskem.

8. Arpege, Paříž

Letitá instituce legendárního šéfkuchaře Alaina Passarda se v roce 2001 proměnila v čistě vegetariánskou záležitost. Od té doby sice už uplynulo hodně vody (a vína), maso se v malém do Arpege vrátilo, nicméně zelenina stále zůstává tím, oč tu v první řadě běží.

9. Mugaritz, San Sebastian, Španělsko

Andoni Luis Aduriz rád experimentuje. Připravte se na víc než dvacet chodů, z nichž některé se při dobrém počasí podávají v zahradě. Po baskickém způsoby se zde hodně mísí plody moře s plody hor.

10. Asador Etxebarri, Axpe, Španělsko

Victor Arguinzoniz je pověstný schopností dostat mimořádné chutě z těch nejjednodušších ingrediencí. Nikdy nevařil v jiné kuchyni než v té své v baskické vesničce Axpe asi hodinu jízdy autem od Bilbaa. Jako samouk si také nepotrpí na žádné ceremonie. Čekejte hodně grilu a zcela uvolněnou atmosféru.

Asador Etxebarri, Axpe, Španělsko
Asador Etxebarri, Axpe, Španělsko